Tájékoztató az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozásról

2016. május 20-tól változik a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény. E naptól a munkahelyeken a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével nem szabad elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt sem használni. (Ennek értelmében az elektronikus cigarettára is ugyanolyan követelmények vonatkoznak 2016. május 20-tól, mint a hagyományos cigarettára, a két fajta cigaretta között jogi értelemben semmilyen különbség nem lesz.)

Munkahelyeken a dohányzásra vonatkozó szabályok betartását az egészségügyi államigazgatási szerv (ÁNTSZ) ellenőrzi, és azok megsértése esetén – a jogsértő természetes vagy jogi személlyel, illetve jogi személyiség nélküli szervezettel szemben – egészségvédelmi bírságot szab ki.

A törvény az alábbi egészségvédelmi bírságtételek alkalmazását írja elő:

A dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft.

A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, valamint a dohányzást érintő tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén, továbbá a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken, helyiségekben, valamint közterületeken nem, vagy nem megfelelő felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazása esetén, illetve annak nem szembetűnő módon történő megjelölése esetén

– legalább 100 000 Ft, legfeljebb 250 000 Ft az ezen kötelezettségek betartásáért felelős személy tekintetében, illetve

– legalább 1 000 000, legfeljebb 2 500 000 Ft az intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük