Milyen gépek kezeléséhez nem kell nkh-s jogosítvány?

A 74/2015. (XII. 29.) NFM rendelet kiadásával módosított 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelettel (továbbiakban: KHEM rendelet) kapcsolatban felmerülhet az a kérdés, hogy szükséges-e jogosítvány egy nem önjáró, de közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gép (pl.: híddaru) jogszerű kezelésére?

A KHEM rendelet 2016.01.01-től hatályos verziója szerint: „E rendelet hatálya kiterjed a közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gépre, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gépre (a továbbiakban együtt: emelő- és rakodógép)…”

Értelmezésünk szerint a KHEM rendelt jelenleg hatályos verziója alapján az összes olyan emelőgép kezeléséhez, mely közúti áruszállításhoz kapcsolódik és árumozgatásra alkalmas (pl.: tehergépjárművek megrakodására használt híddaru), nem elégséges a megfelelő OKJ-s szakképesítés megléte, hanem szükséges lenne a KHEM rendelet 1. számú mellékletében szereplő jogosítvány megszerzésére is. A KHEM rendelet 2. számú mellékletében szerepel a gépek a gépcsoportba sorolása, de jelenleg abban nem található olyan kategória, amely feljogosítana pl.: híddaru, vagy bakdaru kezelésére.

Ennek kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a KHEM rendelet csak a mellékletében meghatározott gépcsoportok kezeléséhez szükséges szakmai képesítést és ennek megszerzési módját határozza meg. A mellékletben nem említett gépcsoportok esetében a rendelet rendelkezéseit nem lehet alkalmazni.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük