Új országos tűzvédelmi szabályzat

2015 március 5-től hatályos az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. Az új OTSZ a korábbi Országos Tűzvédelmi Szabályzattól (28/2011. (IX. 6.) BM rendelet) jelentősen eltér.

Jelentős változás, hogy március 5-től a veszélyességi övezeteket, helyiségeket, szabadtereket nem lehet tűzveszélyességi osztályokba sorolni, így a betartandó tűzvédelmi követelményeket sem lehet a továbbiakban a tűzveszélyességi osztályok alapján meghatározni.

Új létesítések és/vagy építési engedély köteles változások esetén kockázati egységeket kell meghatározni, azok kockázati osztályba sorolását el kell végezni.

A kockázati egységek kockázati osztályainak besorolása alapján meg kell határozni a mértékadó kockázati osztályt, amely az építmény, az önálló épületrész egészére vonatkozó besorolás, amely megegyezik a kockázati egységek kockázati osztályai közül a legszigorúbbal.

Meglévő létesítményekben is felül kell vizsgálni, hogy az új OTSZ által előírt oltásteljesítmény a rendelkezésre álló tűzoltó készülékkel biztosítható-e vagy esetleg további készülékek beszerzése lehet szükséges.

Az új OTSZ tételesen tartalmazza, hogy milyen gyakorisággal kell a különböző tűzvédelmi eszközök és műszaki megoldások üzemeltetői ellenőrzését, időszakos felülvizsgálatát, karbantartását elvégezni illetve arra jogosult személlyel elvégeztetni.

A fenti változásokat a gazdasági szervezetek Tűzvédelmi Szabályzataiban is át kell dolgozni.

Az új OTSZ kapcsán bevezetésre kerültek – többek között – a tűzvédelmi műszaki irányelvek. A már megjelent irányelvek az alábbi helyen ingyenesen letölthetőek: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_iranyelvek

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük