Kell-e és ha igen milyen tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell foglalkoztatni?

2015 március 25-én megjelent a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 9/2015. (III. 25.) BM rendelet.

E rendelet 7. § alapján kell a gazdálkodó szervezeteknél meghatározni, hogy kell-e és ha kell, akkor milyen időtartamban és milyen tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell foglalkoztatni.

Amennyiben a gazdálkodó szervezetnél a tűzvédelem ellátása szolgáltatás igénybevételével történik, a szolgáltatást végzőnek az adott szolgáltatáshoz e jogszabályban meghatározott képesítéssel kell rendelkeznie.

A rendelet tartalmazza, hogy ki készíthet tűzvédelmi szabályzatot egy adott gazdálkodó szervezetnél és azt is, hogy ott milyen képesítéssel lehet a tűzvédelmi oktatási tematikát összeállítani illetve az oktatást megtartani a munkavállalók részére.

Az a gazdálkodó szervezet, amely a rendelet hatálybalépésekor nem foglalkoztat a jogszabályban előírt tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt, akkor arról a rendelet hatálybalépését követő száznyolcvan napon belül köteles gondoskodni.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük