Változás a hűtőközegekkel kapcsolatos szabályozásban

Az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló 842/2006/EK rendeletet az Európai Parlament és a Tanács 2014. április 16.-án kiadott 517/2014/EU rendelete, hatályon kívül helyezte, így 2015. január 1-jétől ez, a fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló rendelet alkalmazandó.

A rendelet legfontosabb változásainak egyike a CO2 egyenérték (a súly és a GWP szorzata) szolgál a hűtőközeg jellemzéséhez, mind a bejelentési kötelezettség, mind a szivárgásvizsgálat szükségességének alapjául. Ennek kiszámítására a rendelet I.,II., IV. melléklete szerinti GWP értéket kell alkalmazni, illetve a számításhoz használható a hlhmonitoring.hu honlapján megtalálható CO2 egyenérték kalkulátor, amely a rendelet alapján kiszabott bejelentési kötelezettséget is feltűnteti, a különböző hűtőközegek súlya alapján. A szivárgásvizsgálat határa szintén a CO2 egyenérték szerint került meghatározásra, a korábbi súly helyett. Emellett szabályozásra került az 500 t CO2 egyenérték feletti hűtőközegek automata szivárgásérzékelővel való kötelező felszerelése, illetve az egyes berendezések szivárgásvizsgálati idejének azonos esetben kétszeresére növekszik, illetve 3 kg alatt 2016. december 31-ig nem kötelező a szivárgásvizsgálat. A rendelet szerint szivárgásvizsgálat köteles berendezéseket továbbra is nyilvántartásba kell venni (ez 2017. január 1-jétől a 3 kg alatti hűtőközegekre is kiterjed), azonban a szabályozás kiterjed azon hűtőkamionok és hűtőpótkocsik hűtőköreire is, amelyek elérik a szivárgásvizsgálati határértékeket.

Továbbá kvótarendszer kerül bevezetésre a fluorozott szénhidrogének forgalomba hozataláról, amelyre 2015. január 1-jéig, elektronikus nyilvántartás kerül kidolgozásra, ahová az egyes vállalkozásoknak bejegyeztetési kötelezettsége van. A kiszabott kvóták átruházhatóak, elsősorban olyan cégek fogják kapni, akik ezen a területen tevékenykednek. A kvóta mértéke a cégek 2009-2012 között nyújtott forgalmai alapján, valamint 11%-uk új igények apalján kerül majd kiosztásra. 2015. március 31-ig és ezt követően éves jelentés benyújtása szükséges többek között azoknak a vállalkozásoknak is, akik előző naptári évben 1000 t CO2 egyenértéknél nagyobb mennyiségű fluortartalmú üvegházhatást okozó gázokat használtak fel alapanyagként. A tagállamoknak, legkésőbb 2017 január 1-jéig kell szankciót kidolgozniuk a rendelet szabályaira.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük