Új veszélyes hulladékos rendelet

A 2015/115. számú Magyar Közlönyben megjelent a veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet.

 
225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet augusztus 15-én lépett hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályon kívül helyezte a korábbi veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendeletet. 


A Korm. rendelet konkretizálja a veszélyes hulladék gyűjtésével kapcsolatos szabályokat, a veszélyes hulladékok gyűjtésének helyét és módját. A hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításáról és üzemeltetésének szabályairól külön jogszabály rendelkezik (246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet).


A veszélyes hulladék hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött szállítása esetében a szállítást szállítási lapon kell dokumentálni („Sz” illetve „Gy” lap), melyet a rendelet 1. számú mellékletének 1. pontja tartalmazza.

 
A 98/2001. Korm. rendelet szerinti „SZ” és „K” jegyek a rendelet hatálybalépését követő 9 hónapig, azaz 2016. május 15-ig használhatók még.


A veszélyes hulladék hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött szállítása esetében a szállítási laphoz egyedi sorszámtartományt kell igényelni a környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztériumtól (Földművelésügyi Minisztérium), melyet papír alapon, vagy elektronikus úton lehet benyújtani. Az igénylést bárki benyújthatja, aki legalább székhellyel és KÜJ számmal rendelkezik (azaz akár termelő, akár hulladékkezelő is lehet)

 
A rendelet meghatározza a hulladék átvétel megtagadásának lehetséges okait, s meghatározza az ilyenkor szükséges teendőket. A megtagadás okát rögzíteni kell a szállítási lapon. A hulladék átadója 8 napon belül köteles bejelenteni a hulladék átvételének megtagadását az illetékes környezetvédelmi hatóságnak. A meghiúsult hulladékszállítást követő 90 napon belül a hulladék átadójának ismételten gondoskodni kell a hulladék elszállításáról, elszállíttatásáról.


A rendelet rendelkezik a gyűjtőjárattal való szállítással kapcsolatos szabályokról. Gyűjtőjárattal átadóként és alkalmanként 2 tonna mennyiségű veszélyes hulladék szállítható el. A gyűjtőjárat igénybevétele esetén is szállítási lapon kell dokumentálni a szállítást.

 
A rendelet konkretizálja a hulladékok  minősítésére vonatkozó szabályokat. A hulladékbirtokosnak a hulladék minősítésére vonatkozó kérelmet az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez kell benyújtania, amely eljárásban szakértőként bevonásra kerül a Hulladékminősítő Bizottság. A Hulladékminősítő Bizottságot legkésőbb a hatálybalépéstől számított 6 hónapon belül létre kell hozni. 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük