Új elektromos-, elektronikus hulladék rendelet

Augusztus 9-től megváltozott az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozó szabályozás, mivel a 197/2014. (VIII. 1.) Kormányrendelet hatályon kívül helyezte a korábbi 443/2012. (XII. 29.) Kormányrendeletet. A hatályos jogszabály értelmében több változás is bekövetkezett a az elektromos és elektronikai hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozóan.

A normál- valamint halogénizzók kikerültek a rendelet tárgya alól, valamint ennek megfogalmazási is változott, elektromos-berendezés helyett elektronikus berendezések esnek a rendelet hatálya alá, amely immár nem terjed ki az olyan elektromos, elektronikus berendezésre, amely egy más jellegű, a rendelet hatálya alá nem tartozó berendezés Polgári Törvénykönyv szerinti alkotórészeként lett tervezve és beszerelve, és csak annak részeként tölt be funkciót. A gyártó kötelezettségeit tekintve változás következett be a visszavétel, hasznosítás, tájékoztatás valamint gyűjtési és kezelési kötelezettségének átruházása tekintetében is. Emellett az új szabályozás bővebben meghatározza a vagyoni biztosíték tapusait. Megváltoztak esetenként részletesebbek a gyártó nyilvántartásba vételére szolgáló és adatszolgáltatási kötelezettségeihez tartozó adatlapok, illetve tonna és darabszám helyett csak kilogrammban kell megadni az egyes berendezések mennyiségét. Ezen nyilvántartásokat továbbra is meg kell őrizni, de a korábbi 5 év helyett már a számviteli törvényhez kötött ideig, ami így 8 évre módosult. Kibővültek az újrahsználatra vonatkozó szabályok, illetve a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezésre vonatkozó minimális gyűjtési arány mértéke minden elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriát (kivéve az orvostechnikai eszközöket) tekintve nőtt.

A rendelet ezen kívül további határidőket fogalamaz meg a gyártók számára, az elkülönítetten gyűjtött elektromos, elektronikus berendezés háztartásban képződő hulladékának tekintetében, a gyűjtési arány növekedésének biztosítását illetően valamint az összegyűjtött, hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezések össztömegéről.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük