Megjelent az ISO 14001 szabvány felülvizsgálata

2015. szeptember 15-én megjelent az ISO 14001 szabvány felülvizsgált változata. A Környezetközpontú irányítási rendszerről szóló szabvány az egyik legszélesebb körben alkalmazott szabvány, amelynek felülvizsgált változata elősegíti a vállalatok környezeti hatásainak további értékelését – mint például az éghajlatváltozás – illetve a szabvány egyéb menedzsment rendszerekkel való kompatibilitását. A szabvány megjelenését dr. Anne-Marie Warris, az ISO 14001 szabványokért felelős albizottságának elnöke jelentette be, Új-Delhiben, Indiában.


Az 2004-es kiadáshoz képest az új kiadás további fejezetekkel egészült ki, például a vezetés témakörében. Az új fejezet a vezető szerepben lévők számára egyedi felelősségeket jelöl ki, ami a szervezeten belül a környezetirányítási rendszert támogatja. Bővült továbbá a szervezetekkel szembeni elvárások sora, a környezet megóvására irányuló, a vállalat környezetével összefüggő, proaktív kezdeményezések mellett való elköteleződéssel. A környezeti teljesítménynek, a rendszer folyamatos fejlesztése által való javítása helyett az átdolgozásban a folyamatos, folytatólagos fejlődésre tevődik a hangsúly. Ezek mellett a felülvizsgált szabvány kitér a termékek esetében az életciklus szemlélet alkalmazására (kötelező életciklus elemzés lefolytatása nélkül), a kiszervezett folyamatok ellenőrzésére, irányítására, befolyásolására valamint kommunikációs stratégia bevezetésére.


Az MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány még nem jelent meg, de a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a lehető legrövidebb időn belül szeretné a szabványokat magyar nyelven kiadni. Nemzetközileg, a megjelenését követően, szeptembertől megkezdődött az új szabvány szerinti tanúsítás. A következő átmeneti időszakban, a 2004-es szabvány szerint tanúsított szervezeteknek 3 évük lesz áttérni az ISO 14001:2015 szabvány alkalmazására, azaz 2018. szeptemberéig el kell végezniük a megújult szabvány szerinti tanúsíttatást.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük