Távmunkavégzés kockázatértékelése

KOCKÁZATÉRTÉKELÉSI KÖTELEZETTSÉG TÁVMUNKAVÉGZÉS ESETÉN

 

A távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen – jellemzően lakhelyén –, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja.

 

A távmunkavégzéssel történő foglalkoztatásról meg kell állapodni a munkaszerződésben.

 

A távmunkavégzés rendszeres jellegű, így nem tekinthető annak például az, ha a munkáltató a munkavállaló részére engedélyezi, hogy a munkáját esetenként az otthonában végezze (home office), és ennek során valamilyen információtechnológiai eszköz útján tartsa a kapcsolatot a munkáltatóval vagy más munkatársakkal.

 

A munkáltatóknak távmunkavégzés esetén a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54. § (2) szerinti kockázatértékelés keretében meg kell győződni arról, hogy a munkavállaló munkavégzési helye megfelelőnek minősül-e.

 

Az ellenőrzés történhet személyes, helyszíni felmérés keretében, de végrehajtható oly módon is, hogy a munkavállalót az otthonában ne kelljen személyesen felkeresni. Utóbbi esetben ellenőrző lista, a munkavállaló által készített fényképfelvételek és egyéb dokumentumok bemutatását követően lehet a kockázatértékelést elkészíteni.

 

A DANDELION Kft. az egész országra kiterjedően vállalja a távmunkavégzés keretében foglalkoztatottakra vonatkozó kockázatértékelések elkészítését helyszíni felméréssel vagy a megküldött információk alapján.

 

Kérdés, árajánlatkérés esetén kérjük, írjon nekünk e-mailt az info@dandeliongroup.hu címre.