Aktuális

VÁLTOZÁS A NEGYEDÉVES HULLADÉKBEVALLÁSBAN 2022. JANUÁR 1-TŐL

 

A 2021. december 13-án megjelenő 227. számú Magyar Közlönyben fontos változás jelent meg a veszélyes hulladék-gyűjtő, -kereskedő, -kezelők valamint a nem veszélyes hulladék hasznosítói és ártalmatlanítói engedéllyel rendelkezők számára.

 

A módosítás értelmében 2022. január 1-től nem csupán a veszélyes hulladék gyűjtők, kereskedők és kezelők kötelesek az éves hulladékbevallás mellett negyedéves adatszolgáltatásra, hanem a nem veszélyes hulladék hasznosítók és ártalmatlanítók is bekerülnek ezen körbe, ugyanazon adattartalommal (EHIR:KEZ-NÉ adatlap), a meglévő éves adatszolgáltatási kötelezettség mellett.

 

A negyedéves hulladékbevallás határideje a kötelezettekre: negyedévente, a tárgynegyedévet követő 30. napig (az első érintett adatszolgáltatási negyedév 2022. Q1., tehát 2022.04.30-ig; 2022.07.30-ig, 2022.10.30-ig, majd 2023.01.30-ig....).

 

Az adatszolgáltatások megtétele előtt első körben be kell jelentenie minden veszélyes hulladék-gyűjtői, -kereskedői, -kezelői, valamint a nem veszélyes hulladék hasznosítói és -ártalmatlanítói  hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezőnek az adatszolgáltatási kötelezettségében a Mód. rendelet hatálybalépésével bekövetkezett változást 2022. február 20-ig, tehát a negyedéves kötelezettség keletkezésének keletkezését.

 

Az éves hulladékbevallások mellett cégünk vállalja a negyedéves hulladékos adatszolgáltatások elkészítését is. Árajánlatkérését az info@dandeliongroup.hu címre várjuk.


 

 

SZEKÁLÁS A MUNKAHELYEN – MIÉRT KELL FOGLALKOZNUNK VELE?

 

A napokban Franciaországban elfogadták azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében bűncselekmény lesz az iskolai szekálás (iskolai környezetben bullying), és akár három évnyi börtönbüntetés is kiszabható érte. Ennek kapcsán a mai munkahelyi közösségek hangulatáról, a munkatársak viszonyáról is beszélni szükséges, mert ha ez a negatív viselkedés gyerekkorban elkezdődik, és nincs megfelelő visszatartó erő, akkor felnőttkorban is folytatódhat, megkeserítve ezzel a szekáló, zaklató egyén környezetének életét.

 

Főleg a nagyobb létszámú munkahelyeken nehéz ennek a helyzetnek (munkahelyen történő zaklatást mobbingnak nevezi a szakirodalom) a felismerése és feloldása, mert a szekálást elviselő félnek nemcsak a kiközösítő, beszólogató, vagy őt semmibe vevő munkatárs jelenléte jelent szorongást, vagy kelt félelmet, hanem a felettesek felé való jelentés esetleg visszaüthet, ami az ő helyzetét teszi még tarthatatlanabbá.

 

A szekálás egyértelműen az egyik legerősebb pszichoszociális kockázati tényező. Szekálás alatt azt értjük, ha valakit rendszeresen kényelmetlen vagy megalázó helyzetbe kényszerítenek, és az illető úgy érzi, nehéz vagy lehetetlen ettől megvédenie magát.

 

Különösen nehéz helyzetben van a szekálást elszenvedő munkavállaló, ha az őt megalázó személy a felettese, munkahelyi vezetője.

 

A szekálás, erőszakkal való fenyegetés, sőt a szexuális zaklatás anonim munkahelyi felmérése és a felső vezetők részére az adatok elemzése lehetővé teszi, hogy a vállalkozás vezetői időben értesülve a probléma felmerüléséről, releváns döntéseket hozzanak. Ezzel megelőzhetővé válik egy esetleges komolyabb, feljelentéssel járó esemény, elérhető a munkatársak hosszú távú megtartása, jólléte a munkahelyen, ezzel pedig a vállalkozás stabil, követhető fennmaradása, fejlődése.

 

A Koppenhágai Kérdőív megfelelő hatékonysággal és pontossággal képes megmutatni, hogy az adott szervezeten belül milyen stressz hatások érik a munkavállalókat.

 

Az anonim felmérés elvégezhető online, vagy papíralapon, amelynek számítógépes kiértékelése, és a hét főbb területre kiterjedő elemzése magában foglalja a munkahelyi közösségek jóllétének minden részletét.

 

A pszichoszociális kockázatok feltárása az alábbi területeket öleli fel:

 • Munkahelyi követelmények
 • Munka-magánélet egyensúly
 • Szervezet és munkakör
 • Együttműködés és vezetés
 • Bizalmi légkör
 • Erőszak és zaklatás
 • Egészségi állapot és jóllét

 

A kockázatértékelést és a vonatkozó intézkedések meghozatalát a munkavédelmi törvény kötelezővé is teszi, hiszen előírja a munkáltatók részére a munkavállalókat érő kockázatok felmérését, amelynek része a munkahelyen előforduló pszichoszociális kockázatok felmérése is.

 

További információk: https://www.workstressmeter.hu/

 

Kérdés, árajánlatkérés esetén kérjük, írjon nekünk e-mailt az info@dandeliongroup.hu címre.


 

PSZICHOSZOCIÁLIS KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE

 

Munkahelyi stressz, Covid, Home office és ezek együtt

 

Napjainkban számos cikk jelenik meg a Covid járvány negatív mentális hatásairól, a korlátozásokkal érkező home office jelenség miatt a munkatársakkal való kapcsolattartás nehézségeiről és a szociális kapcsolatok meglazulásáról.

 

Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol jelenleg inkább a munkahelyre való visszatérés jelenti a komolyabb stresszt okozó problémát, hiszen sokan elszoktak az állandó jelenlétből fakadó alkalmazkodástól, és a számos kolléga vagy felettes közös munkájának összefogása során a szemtől-szemben való együttműködéstől, a konfliktusok kezelésétől.

 

Ezért komoly feladat az ún. burn-out szindróma megjelenésének felismerése, amely a munkatársak érzelmi-mentális kimerülése, kifáradása során a dolgozók elvándorlását okozhatják a vállalattól.

 

Ezek felmérése és tudatosítása lehetővé teszi, hogy a vállalkozás vezetői időben értesülve a kockázat felmerüléséről, azelőtt hozzanak releváns döntéseket, hogy a baj bekövetkezne, és így lehetővé válik a munkatársak hosszú távú megtartása, ezzel pedig a vállalkozás stabil, követhető fennmaradása, fejlődése.

 

A vonatkozó intézkedések meghozatalát a munkavédelmi törvény kötelezővé is teszi, hiszen előírja a munkáltatók részére a munkavállalókat érő kockázatok felmérését, amelynek része a munkahelyen előforduló pszichoszociális kockázatok felmérése is.

 

Amennyiben felmerül, hogy az Ön munkatársai körében is problémát jelenthet az újbóli közös munka, vagy korábbi konfliktusok kiújulásától tartanak, kérjük, hogy jelentkezzenek az alábbi linken, hogy a felmérés segíthesse Önt a vezetői döntéshozatalban, és egyben teljesíteni tudja a törvényben előírt jogszabályi kötelezettségeit is.

 

https://www.workstressmeter.hu/

 

A Koppenhágai Kérdőív, és a feldolgozására illetve kiértékelésére általunk felépített rendszerünk megfelelő hatékonysággal és pontossággal képes megmutatni, hogy az adott szervezeten belül milyen stressz hatások érik a munkavállalókat.

 

Kérdés, árajánlatkérés esetén kérjük, írjon nekünk e-mailt az info@dandeliongroup.hu címre.

 

További munkavédelmi kérdésekben is állunk szíves rendelkezésére, köszönjük, hogy felkereste honlapunkat.

 

 


AZ ÚJ OKIRKAPU HASZNÁLATÁNAK LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI – azaz Környezetvédelmi adatszolgáltatás 2020.01.01-től

 

Ahogy 2019. év végén megjelent cikkünkben megírtuk 2020. január 1-től megváltozik a környezetvédelmi adatszolgáltatások rendszere. A korábban használt ÁNYK alapú adatszolgáltatást felváltja az új webalapú, online OKIRkapu felület.
 

Az OKIRkapu használata átláthatóbb és gyorsabb ügyintézési folyamatot ígér a felhasználók számára.
 

Az OKIRkapu használatával kapcsolatos legfontosabb változások:
 

 • Bármilyen böngészőből, bármilyen eszközről elérhető
 • A meghatalmazások megmaradtak, belépést követően minden cég adatai elérhetőek
 • Új meghatalmazás igénylésének folyamata egyszerűbb
 • A korábbi adatszolgáltatások megtekinthetőek és másolhatóak
 • Az ellenőrzési folyamat hatékonyabb, az adatok feltöltése után megtörténik
 • Az egyes adatszolgáltatások felépítése, fogalmi megnevezések megváltoztak
   

Az OKIRkapu változásairól és használatáról a Dandelion Kft. 2020. február 11-én szakmai konferenciát szervez az érdeklődők számára.


 


 

 

KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS AZ ONLINE SZABVÁNYKÖNYVTÁR ELŐFIZETÉSÉHEZ

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. december 30-ig minden új Online Szabványkönyvtár előfizetést 51.000 Ft-tal támogat, azaz felhasználóhelyenként ennyivel kevesebbet kell fizetni az eredeti előfizetési díjnál. A támogatást 2019. december 30-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehet igénybe venni az előfizetési szándékok bejelentésének sorrendjében, illetve időrendjében.

 

A támogatás igénybevételének feltétele:

 

az Online Szabványkönyvtárra való új előfizetési szándék bejelentése az MSZT honlapján megadott módon;

 

az MSZT által, a bejelentést követően kiküldött díjbekérő szerinti összeg átutalása úgy, hogy az legkésőbb 2019. december 30-ig megjelenjen az MSZT bankszámláján.

 

További részletek innen tölthetők le: https://prod.mszt.hu/Portals/0/Dokumentumok/2019/12/Felh%C3%ADv%C3%A1s_v%C3%A9gleges.pdf


 


 

 

VÁLTOZIK A KÖRNYEZETVÉDELMI ADATSZOLGÁLTATÁSOK RENDJE 2020. JANUÁR 1-TŐL

 

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztésre kerül, melynek célja a természetvédelemmel, a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos közigazgatási eljárások még nagyobb biztonsággal történő elektronikus ügyintézésének kialakítása.

 

Az OKIR továbbfejlesztésének eredményeként, az adatszolgáltatások lehetőségei 2020. január 1-től megváltoznak. Az elektronikusan benyújtható ÁNYK alapú bevallások kiváltásra kerülnek egy új online űrlapkezelő és adatszolgáltató rendszerrel. Az online felületen keresztül az adatszolgáltatók közvetlenül tölthetik fel a rájuk vonatkozó adatokat, férhetnek hozzá adatszolgáltatásaikhoz, vagy kezdeményezhetik azok módosítását.

 

Az új elektronikus űrlapra történő átállás előreláthatólag az alábbi ütemezéssel történik:
 

 • 2019. december 15-től az OKIR rendszer nem fogad be a továbbiakban ÁNYK űrlapon történő adatszolgáltatást. Az átmeneti időszakban a KÜJ és KTJ számok igénylése zavartalanul működik 2019. december 27-ig.
 • 2020. január 1-től az új online szolgáltatással teljesíthetők az adatszolgáltatások.

 

Az OKIR kapu adatszolgáltató rendszer az interneten a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken érhető majd el.
 


 

 

ISO 14090:2019 - Adaptation to climate change (Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz)

 

2019. nyarán megjelent az ISO 14090:2019 szabvány, mely a XXI. század egyik legnagyobb kihívásában a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban nyújt segítséget a szervezetek számára.

 

Az ISO 14090:2019 szabvány alkalmazásával a szervezetek képessé válnak a klímaváltozás okozta globális és lokális szintű kockázatok felmérésére, a hatékony stratégia kidolgozására és folyamatos fejlődésre.

 

Az ISO 14090:2019 szabvány bevezetésével a szervezet közép- és hosszútávú működési kockázatai csökkenthetőek, a fenntarthatóság iránti magas szintű elkötelezettség támogathatja a szervezet pozitív megítélését és támogathatja a környezeti teljesítmény növelését, melyek végső soron piaci előnyt jelenthetnek a szervezet számára a versenytársakkal szemben.

 

Az ISO 14090:2019 szabvány felépítése követi az ISO 14001:2015-nek megfelelő struktúrát és PDCA szerinti működési elvet. Az ISO 14001:2015 szabványhoz hasonlóan fontos elemei a szervezet környezetének megértése, az érdekelt felek követelményeinek megismerése, valamint a kockázatok és lehetőségek felmérése és értékelése. Az ISO 14090:2019 szabvány ezáltal könnyen integrálható a már meglévő irányítási rendszerekbe (p.: ISO 14001, ISO 50001).

 

A szabvány alkalmazása kifejezetten ajánlott azon gazdasági szereplőknek (pl.: mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok), akiknek a gazdasági és működési teljesítményét a klímatényezők jelentősen befolyásol(hat)ják.  A szabvány alkalmazása ajánlott továbbá azon gazdasági, non-profit és közszférában tevékenykedő szervezetek számára is, akik a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket tovább akarják erősíteni, fejleszteni és az elsők között szeretnék bevezetni és tanúsíttatni az ISO 14090:2019 szabványt.

 

A DANDELION Kft. az ISO 14090:2019 szabvány szerinti irányítási rendszer teljes körű bevezetésében is a Partnerei rendelkezésére áll, további információkért kérjük lépjen kapcsolatba velünk.

 


 

Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerek (MEBIR)
(ISO 45001:2018)

 

A DANDELION Kft. az ISO 45001:2018 szabvány szerinti munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerek (MEBIR) kialakításában és átalakításában is Partnerei rendelkezésére áll.

 

Az alábbi szolgáltatásokat kínáljuk:

 

 1. ISO 45001:2018 szabvány szerinti új munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer (MEBIR) bevezetése (új rendszer)
   
 2. Meglévő, az OHSAS 18001:2007 (MSZ 28001:2008) szabvány szerint kialakított MEBIR rendszerek teljes felülvizsgálata és átdolgozása az ISO 45001:2018 szabvány alapján (új rendszer új alapokon - a korábbi jó gyakorlatok integrálásával)
   

Az új, ISO 45001:2018 szabvány szerinti MEBIR rendszer kialakítása vagy átdolgozása magába foglalja a szervezet folyamatainak feltérképezését, projekt elején kitűzött megvalósítási terv kivitelezését, a folyamatok- és dokumentumok strukturált átalakítását, illetve igény szerint a tanúsító auditon történő részvételt is.

 

A MEBIR alkalmazása képessé teszi a szervezeteket biztonságos és egészséges munkahelyek biztosítására, a munkával kapcsolatos sérülés és egészségkárosodás megelőzésére, valamint a munkahelyi egészségvédelem és biztonság teljesítményének folyamatos javítására.
 


 

A MUNKAHELYI KIÉGÉS IS BETEGSÉG 2022-TŐL

 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a World Health Organization (WHO) bevette a kiégés (burn-out) szindrómát a hivatalos diagnosztikai kézikönyvébe, az ICD-11-be (International Classification of Diseases).

 

A változás azt jelenti, hogy 2022-től kezdve orvosok hivatalosan is diagnosztizálhatnak valakit kiégés-szindrómával.

 

A diagnosztikai kézikönyv legutóbbi frissítésében a WHO a következőképpen definiálja a kiégést: „krónikus és nem sikeresen kezelt munkahelyi stressz következtében fellépő szindróma”.

 

A szindrómát három dimenzió mentén lehet jellemezni, ezek a következők:

 

1. energiahiány vagy kimerültség érzése;

2. megnövekedett mentális távolságtartás a munkától vagy negatív, cinikus érzelmek a munkával kapcsolatban;

3. szakmai hatékonyság csökkenése.

 

Vagyis a fenti három jellemző megléte esetén adhat ki az orvos kiégés szindróma diagnózist.

 

A WHO leírása alapján csak a munkahelyi környezetben értelmezhető jelenség, és az élet más területein megtapasztalt jelenségekre nem szabad alkalmazni ezt a diagnózist.

 

Amennyiben az érintett munkavállaló esetében kiégés szindróma foglalkozási megbetegedés kerül megállapításra és keresőképtelen állományba kerül, akkor a munkavállaló üzemi baleseti (100%-os) táppénzre lesz jogosult.

 

A kiégés megelőzésének nagyon jó eszköze a pszichoszociális kockázatértékelés, amely szervezeti szinten képes jelezni, hogy mely területen szükséges preventív jelleggel beavatkozni.

 

A munkahelyi stressz mérhetőségével kapcsolatban itt talál további információkat: https://www.workstressmeter.hu/


 


 

ÁTTÉRÉS AZ ISO 50001:2018 SZABVÁNYRA

 

ISO 50001:2018 jelzettel kiadásra került az Energiagazdálkodási irányítási rendszer (EgIR) követelményeiről és alkalmazásáról szóló ISO 50001 nemzetközi szabvány új változata.

 

A tanúsító szervezetek 2020. február 21-től már csak az ISO 50001:2018 szabvány szerint folytathatnak le tanúsító, felügyeleti és megújító auditokat.

 

A megújított ISO 50001:2018 szabvány az ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 szabványok szerinti magas szintű struktúrát (HLS) követi, szemlélete és új követelményei is ezekre irányulnak, kiegészülve néhány energiagazdálkodás irányításra vonatkozó speciális változással. Az új ISO 50001:2018 szabvány ezáltal könnyen integrálható a már meglévő minőség- és környezetirányítási rendszerekbe. Az ezeknél a rendszereknél már kiépített folyamatok (pl.: kockázatok és lehetőségek meghatározása) alkalmazhatóak az ISO 5001:2018 szabvány esetében is.

 

A főbb változásokat – a teljesség igénye nélkül- az alábbiakban foglaljuk össze:

 

 • Nincs külön követelmény dokumentált eljárásra, kézikönyvre, dokumentált felelősségre, hatáskörre.
 • Nincs egyértelmű követelmény a vezetés képviselőjére.
 • A felső vezetés felelős a rendszer eredményességéért, az EIR követelményeknek be kell épülniük a cég stratégiájába és üzleti folyamataikba.
 • Nincs külön megelőző tevékenyég (helyette van a kockázatértékelés).
 • Szervezeti kontextus megértése.
 • Az érdekelt felek szükségleteinek és elvárásainak meghatározása.
 • Kockázatok és lehetőségek meghatározása.
 • Új fogalmak kerültek bevezetésre, mint pl.: „állandó tényező”, „lényeges változó”, „normalizálás”.
 • Meg kell tervezni az energiaadatok gyűjtését.
 • A kiszervezett jelentős energiafelhasználás vagy az ezekhez kapcsolódó folyamatok felügyeletét biztosítani kell.
 • A jelentős energiafogyasztókat üzemeltető, használó munkavállalókat képezni, fejleszteni szükséges.
 • A változások felügyelete és a nem kívánt változások következményeinek vizsgálata.
   

Az ISO 50001:2018 szabvány új elemeivel az energiagazdálkodási irányítási rendszer a felső vezetés számára hatékonyabb eszközzé válik az energiahatékonyság növelésére, a folyamatos fejlesztés biztosítására, a meglévő irányítási rendszerekbe való integrálásba. Az energiaspecifikus kiegészítésekkel a szabvány követelményei pontosabban értelmezhetőek ezáltal megkönnyítve a rendszert üzemeltetők részére a szabványnak való megfelelést.

 


 

 

ÁTTÉRÉS IDÉN AZ ISO 14001:2015 SZABVÁNYRA

 

ISO 14001:2015 jelzettel - 2015. szeptember 15.-én - kiadásra került a környezetközpontú irányítási rendszerek (KIR) bevezetéséről szóló ISO 14001 nemzetközi szabvány új változata. Az áttérésre való három éves időszak végéhez érkezünk idén szeptember 15-én.

 

Az áttérési moratórium letelte után a régi, ISO 14001:2004 szabvány szerint kiépített KIR rendszerek nem tanúsíttathatóak tovább. Azon szervezeteknek, akik továbbra is tanúsított KIR rendszert kívánnak üzemeltetni, felül kell vizsgálniuk a meglévő KIR rendszerüket és át kell dolgozniuk azt az ISO 14001:2015 szabvány elvárásainak, ajánlásainak megfelelően.

 

Az ISO 14001:2015 szabvány szemléletében is több újdonságot tartalmaz, amik - a teljesség igénye nélkül – az alábbiak:
 

 • Nincs külön követelmény dokumentált eljárásra, kézikönyvre, dokumentált felelősségre, hatáskörre
 • Nincs egyértelmű követelmény a vezetés képviselőjére
 • Nincs külön megelőző tevékenyég (helyette van a kockázatértékelés)

 

Korszerűbb az ISO 14001:2015 szabvány megközelítése a korábbi ISO 14001:2004 szabványhoz képest abban is, hogy az adott vállalat környezeti teljesítményét nem csak a kerítésen belül, hanem annak kontextusában, a szervezet környezetét is figyelembe véve vizsgálja.

 

A vállalat vezetését arra ösztönzi, hogy a környezetvédelmi teljesítmény javítását a továbbiakban is stratégiai szinten kezeljék, ehhez különböző eszközöket is kínál. Az ezt támogató új szabványelemek az alábbiak:

 

 • Stratégiai környezetgazdálkodás (szervezeti kontextus megértése): A szervezet és környezetének megértését írja elő az új szabvány, olyan külső és belső tényezők felmérésével, amelyek lényegesek a szervezet szándékai és stratégiai irányvonala szempontjából, és amelyek hatnak arra a képességére, hogy elérje a környezetközpontú irányítási rendszerétől várt eredmény(eke)t.
   
 • Az érdekelt felek szükségleteinek és elvárásainak meghatározása során a szervezet szempontjából azon érdekelt felek elvárásait kell megában foglalnia, melyek lényegesek a környezetirányítási rendszer szempontjából.
   
 • Vezetés (Felsővezetők környezetgazdálkodás iránti elkötelezettsége, elszámoltathatóság)
  A felső vezetésnek közvetlen módon bele kell kapcsolódnia a környezetirányítási rendszerbe. A felső vezetés elköteleződésének és szerepének vizsgálata az auditálási eljárás során interjúztatással ellenőrizhető.
   
 • Környezetvédelem (környezet védelme iránti elkötelezettség), környezeti teljesítmény (Középpontban a környezeti vonatkozásokhoz kapcsolódó teljesítmény fokozása)
   
 • Életciklus alapú gondolkodás, életciklus-szemlélet: A környezeti hatások szabályozását és eredményét a nyersanyagbeszerzéstől és előállítástól, a használatból kivont állapotban való kezelésig át kell gondolnia a szervezetnek. Az életciklus-szemlélet a szolgáltatást végző szervezetekre is kiterjeszthető átgondolva a szükséges anyagok, termékek és energaiforrások életciklusait.
   
 • Kockázatok és lehetőségek meghatározása: A szervezetnek meg kell határoznia azokat a kockázatok és lehetőségeket, melyek a pozitív/negatív hatással lehetnek az irányítási rendszer eredményeire, a környezeti teljesítményre, a folyamatos fejlesztésre. Meg kell határozni azokat a kockázatokat és lehetőségeket, mellyel a szervezetnek foglalkoznia kell.

 

Az ISO 14001 szabvány új elemeivel a környezetirányítási rendszer a felső vezetés számára hatékonyabb eszközzé válik a környezeti teljesítmény növelésére, a folyamatos fejlesztés biztosítására.

 

Az életciklus szemlélet valamint a kockázatok és lehetőségek meghatározásával a szervezet egy más perspektívából kaphat információkat a jövőbeni célkitűzéseinek meghatározásához, amely biztosítja környezeti teljesítményének javítását.

 


 

 

MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉSRE VONATKOZÓ 2018. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV

 

a) 2018. II-III. negyedév: Mezőgazdasági tevékenységek célvizsgálata 

 

b) 2018. I. és IV. negyedév: A kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek célvizsgálata

 

c) A munkavédelmi ellenőrzést végző hatóságok az illetékességi területük gazdasági szerkezete, munkabaleseti helyzete és az ellenőrzési tapasztalataik figyelembe vétele alapján tartanak saját tervezésű célvizsgálatot az indokolt tevékenység, szakma vagy ágazat munkavédelmi ellenőrzésére. 

 

d) A foglalkozáspolitikáért felelős miniszter a munkavédelmet érintő változások, rendkívüli események vagy körülmények miatt az ellenőrzési terven felül akcióellenőrzést rendelhet el.
 


 

 

ISO 45001

 

Az ISO elindította az ISO 45001-et (A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval) kidolgozó projektbizottság weboldalát. A weboldal elérhetősége: https://committee.iso.org/home/pc283

 

Az ISO/DIS 45001.2-t a tagországok jóváhagyták. A beérkezett műszaki jellegű észrevételek miatt azonban a szabvány az eredeti 2017. október 25-ei határidőig valószínűleg nem fog megjelenni.

 


 

A MUNKAVÉDELEM NEMZETI POLITIKÁJA

 

A Munkavédelem Nemzeti Politikáját (továbbiakban: MNP) a Kormány a 1581/2016. (X. 25.) Korm. határozatban rendelte el.

 

Az MNP összhangban van az Európai Unió aktuális, a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos stratégiájával. A határozat 2016-tól 2022-ig terjedő időszakra határozza meg a hazai munkavédelem fejlesztési irányait.

 

A határozat a következő feladatok előírásával segíti a munkakörülmények javítását:

 

 • A vállalkozások versenyképességének fejlesztése
 • A munkavállalók munkavégző képességének megőrzése
 • Munkavédelmi képzés, oktatás
 • Tájékoztatás, kommunikáció
 • Munkavédelmi kutatás, fejlesztés
   

A tájékoztató teljes terjedelemben magyar nyelven innen tölthető le:

http://www.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=7021

 

A tájékoztató teljes terjedelemben angol nyelven innen tölthető le:

http://www.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=7146
 


 

MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK OKTATÁSA

 

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírása alapján munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább 20 fő.

 

A törvény 75. § (1) c) pontja alapján egy (5 éves) választási ciklusban, a képviselő megválasztását követő egy éven belül legalább 16 órás képzésben, ezt követően évente legalább 8 órás továbbképzésben kell részesíteni a képviselőt.

 

Tájékoztatjuk, hogy a DANDELION Kft. a jogszabályban előírt 16 órás és 8 órás képzések megtartását budapesti és 10 fő felett vidéki helyszínen vállalja a munkavédelmi képviselők részére. A képzésen résztvevők részére Oklevél kerül kiadásra, amely igazolja a jogszabályban előírt képzés teljesítését.

 

A képzéssel kapcsolatos további információ és jelentkezési lapok itt érhetőek el: http://dandeliongroup.hu/index.php?l=hu&bm=munkakepkepzjel

 


 

MEGJELENT AZ MSZ 1585 ÚJABB KIADÁSA

 

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. december 1-jén közzétette az MSZ 1585:2016 Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései) című szabványt, mely a korábbi 2012-es kiadás újabb, korszerűsített változata. Ez a szabvány a villamos energetikai (erősáramú) villamos berendezések üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken vagy azok közelében végrehajtott munkavégzésre vonatkozó követelményeket határozza meg.

 

A követelmények minden üzemviteli, munkavégzési és karbantartási folyamatra vonatkoznak. Ezek minden nem villamos üzemi munkára is vonatkoznak, mint amilyen például a szabadvezetékek és a földbe fektetett kábelek közelében végzett építési munka, vagy az olyan villamos üzemi munkákra, ahol villamos veszély kockázata áll fenn. Ez az európai szabvány nem vonatkozik képzetlen személyekre, ha azok a képzetlen személyek használatára tervezett és létesített, a vonatkozó szabványoknak megfelelő villamos berendezést vagy villamos szerkezetet rendeltetésszerűen használnak.

 


 

TÁVMUNKA MUNKAVÉDELMI VONATKOZÁSAI

 

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya és a Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztálya tájékoztatót adott ki a távmunka munkavédelmi és munkajogi szempontú megítéléséről.

 

A távmunka elterjedése valószínűsíthető Magyarország területén is, hiszen mint atipikus foglalkoztatási forma könnyebb összehangolást jelent a munka és a magánélet között, mely szempont fontosságára egyre több munkáltató döbben rá. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez is munkavégzésnek minősül, így természetesen vonatkoznak rá munkavédelmi követelmények is.

 

A távmunkát nem szabad összekeverni a bedolgozással, az esetenként otthon végzett munkával vagy akár a változó helyeken végzett munkával. A távmunka tényét a munkaszerződésben rögzíteni kell.

 

Távmunka esetén a munkavédelemről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavégzés a munkavállaló tulajdonában lévő munkaeszközzel történjen, azonban a munkáltatónak gondoskodni kell arról, hogy ezen munkaeszközök megfeleljenek az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek.

 

A távmunka munkahelye nem jelenti az egész lakást, hanem csak azt a néhány négyzetméternyi területet, ahol a konkrét munkavégzés folyik. Ennek a ténynek az esetlegesen bekövetkező baleseteknél nagyon fontos szerepe van, hiszen ha ezen a néhány négyzetméteren – ami jellemzően egy íróasztal és annak közvetlen környezete - történik baleset, az munkabaleset, ha pedig nem, akkor azt nem lehet munkabalesetnek minősíteni.

 

A munkáltató kockázatértékelésének ki kell terjednie a távmunkára, illetve az ott fellépő kockázatokra, azonban a felmérés során nem szükséges a munkáltató vagy megbízottjának fizikailag megjelenni a távmunka helyszínén, a kockázatértékelés elkészíthető fényképek, beszámolók, dokumentumok vagy checklista alapján.

 

A tájékoztató teljes terjedelemben innen tölthető le:

http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=533

 


 

MÓDOSUL A MUNKAVÉDELEMRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY

 

A 2016. évi LXXIX. törvény 2016 július 8-ai hatállyal módosítja a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény több pontját is.

A legfontosabb változások a következők:

 

1. Munkabaleset kivizsgálása

A munkaképtelenséggel járó munkabaleset kivizsgálásának megkezdéséről a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosát tájékoztatni kell. A kivizsgálásban történő orvosi közreműködésről a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosa dönt.

Súlyos munkabaleset esetén a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosának részt kell venni a kivizsgálásban.

Munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül a munkabaleset kivizsgálása. (Eddig csak a súlyos munkabaleset, valamint az olyan - munkaeszköz, illetve technológia által okozott - munkabaleset kivizsgálása, amely kettőnél több személy egyszerre (egy időben), azonos helyen történő sérülését vagy más egészségkárosodását okozta minősült munkabiztonsági szaktevékenységnek.)

 

2. Munkavédelmi képviselő(k)

Munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. (Eddig legalább 50 fő munkavállaló esetén kellett munkavédelmi választást tartani.)

Nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el.

 

3. Közigazgatási bírság kiszabásának lehetősége

A munkavédelmi hatóság közigazgatási bírsággal sújtja azt a természetes személyt, aki a szervezett munkavégzés során:

a) a munka egészséges és biztonságos végzésére, illetve annak ellenőrzésére vonatkozó szabályokat megszegi vagy feladatkörében e szabályok végrehajtásának mellőzését eltűri,

b) a munkabalesettel kapcsolatban nyilvántartási, kivizsgálási, jegyzőkönyv-készítési és bejelentési kötelezettségét kellő időben nem teljesíti vagy valótlan adatot közöl, illetve a baleset valódi okát eltitkolja vagy feltárását megakadályozza,

c) a foglalkozási megbetegedéssel, fokozott expozíciós esettel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesíti vagy a foglalkozási megbetegedés, fokozott expozíció kivizsgálását akadályozza vagy

d) a munkáltató képviselőjeként a munkavédelmi képviselőt a munkavédelemre vonatkozó szabályban biztosított jogainak gyakorlásában akadályozza, illetve a munkavédelmi képviselővel szemben jogainak gyakorlása miatt hátrányos intézkedést tesz.

 

A kiszabott közigazgatási bírság összege ötszázezer forintig terjedhet. A közigazgatási bírság egy eljárásban, ugyanazon kötelezettség ismételt megszegése vagy más kötelezettségszegés esetén ismételten is kiszabható.

 

4. Munkáltató megállapítása

Olyan munkahelyen, ahol különböző munkáltatók munkavállalókat egyidejűleg foglalkoztatnak, és a munkavédelmi ellenőrzés eredményeként valamely munkáltató nem azonosítható akkor az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy az érintett munkavállalók munkáltatója az, aki a tevékenységet a munkahelyen ténylegesen irányítja, ennek hiányában, aki a munkahelyért a fő felelősséget viseli, ha ilyen nincs, akkor az, akinek a területén a munkavégzés folyik.

 


 

NAGYVÁLLALATOKNAK KÖTELEZŐ ENERGETIKAI AUDIT ALÓL VALÓ MENTESÜLÉS ISO 50001 TANÚSÍTVÁNNYAL

 

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében a nagyvállalatoknak a kötelező energetikai auditálást először 2015. december 5-éig kellett elvégeztetni, azonban a 2016. december 31-ig tartó türelmi időszak alatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem szab ki bírságot.

 

A Hivatal legfeljebb tízmillió forint bírsággal sújtja az energetikai auditálást határidőre nem teljesítő nagyvállalatokat.

 

Mentesülnek a kötelezettség alól azok a nagyvállalatok, melyek az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert üzemeltetnek.

 

Az ISO 50001 rendszer bevezetésének előnye a folyamatok nyomonkövetése, a csökkenő energiafogyasztás, a kisebb energiaköltség, illetve a folyamatos fejlődés és innováció biztosítása.

 

Cégünk vállalja az ISO 50001 szabvány szerinti rendszer kiépítését és bevezetését, akár a meglévő irányítási rendszerekbe való integrálással együtt.

 


 

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS CIGARETTA HASZNÁLATÁT KORLÁTOZÓ SZABÁLYOZÁSRÓL

 

2016. május 20-tól változik a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény. E naptól a munkahelyeken a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével nem szabad elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt sem használni. (Ennek értelmében az elektronikus cigarettára is ugyanolyan követelmények vonatkoznak 2016. május 20-tól, mint a hagyományos cigarettára, a két fajta cigaretta között jogi értelemben semmilyen különbség nem lesz.)

 

Munkahelyeken a dohányzásra vonatkozó szabályok betartását az egészségügyi államigazgatási szerv (ÁNTSZ) ellenőrzi, és azok megsértése esetén - a jogsértő természetes vagy jogi személlyel, illetve jogi személyiség nélküli szervezettel szemben - egészségvédelmi bírságot szab ki.

 

A törvény az alábbi egészségvédelmi bírságtételek alkalmazását írja elő:

 

A dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft.

 

A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, valamint a dohányzást érintő tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén, továbbá a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken, helyiségekben, valamint közterületeken nem, vagy nem megfelelő felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazása esetén, illetve annak nem szembetűnő módon történő megjelölése esetén

 

- legalább 100 000 Ft, legfeljebb 250 000 Ft az ezen kötelezettségek betartásáért felelős személy tekintetében, illetve

 

- legalább 1 000 000, legfeljebb 2 500 000 Ft az intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében.

 


 

2016. MÁJUS 5-TŐL HATÁLYOS A MUNKAESZKÖZÖK ÉS HASZNÁLATUK BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEINEK MINIMÁLIS SZINTJÉRŐL SZÓLÓ 10/2016 (IV.5.) NGM RENDELET

 

A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet. A 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet új illetve az eddigi szabályozástól eltérő követelményeket támaszt a munkáltatókkal szemben. Ilyen változás például, hogy az állandó munkahelyeken az áram-védőkapcsolók működési próbáját elég háromhavonta elvégezni vagy az, hogy rendkívüli munkavégzési körülmények esetén villamos üzemi próba elvégzése is elegendő - az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat helyett - a rendkívüli munkavégzési körülmény elhárításának időtartamára ideiglenesen telepített villamos berendezésekre vonatkozóan, ha azokat független aggregátorról táplálják, vagy az ideiglenes csatlakozó berendezésbe áram-védőkapcsolót szereltek.

 


 

ÍVHEGESZTŐ BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSÉNEK ÉS ÜZEMELTETÉSÉNEK SZABVÁNYA

 

Számos munkavégzéshez gyakorta használnak ívhegesztő berendezéseket, azonban a velük kapcsolatos létesítési és üzemeltetési szabvány magyar nyelven még csak most jelent meg az MSZ EN 60974-9:2010 formájában. Jelen szabvány helyettesíti a CLT/TS 62081:2002 szabványt, azonban túlmutat rajta, hiszen több változtatást, illetve újítást emel be a szabványba. A szabvány tartalmazza, hogy az ívhegesztés egészséget és biztonságot veszélyeztető hatásait (ívsugárzás, hegesztési füst, zaj, szűk térben végzendő munka, tűz és robbanás) milyen módon lehet kiküszöbölni.

 


 

MILYEN GÉPEK KEZELÉSÉHEZ NEM KELL NKH-S JOGOSÍTVÁNY?

 

A 74/2015. (XII. 29.) NFM rendelet kiadásával módosított 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelettel (továbbiakban: KHEM rendelet) kapcsolatban felmerülhet az a kérdés, hogy szükséges-e jogosítvány egy nem önjáró, de közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gép (pl.: híddaru) jogszerű kezelésére?

 

A KHEM rendelet 2016.01.01-től hatályos verziója szerint: „E rendelet hatálya kiterjed a közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gépre, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gépre (a továbbiakban együtt: emelő- és rakodógép)…”

 

Értelmezésünk szerint a KHEM rendelt jelenleg hatályos verziója alapján az összes olyan emelőgép kezeléséhez, mely közúti áruszállításhoz kapcsolódik és árumozgatásra alkalmas (pl.: tehergépjárművek megrakodására használt híddaru), nem elégséges a megfelelő OKJ-s szakképesítés megléte, hanem szükséges lenne a KHEM rendelet 1. számú mellékletében szereplő jogosítvány megszerzésére is. A KHEM rendelet 2. számú mellékletében szerepel a gépek a gépcsoportba sorolása, de jelenleg abban nem található olyan kategória, amely feljogosítana pl.: híddaru, vagy bakdaru kezelésére.

 

Ennek kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a KHEM rendelet csak a mellékletében meghatározott gépcsoportok kezeléséhez szükséges szakmai képesítést és ennek megszerzési módját határozza meg. A mellékletben nem említett gépcsoportok esetében a rendelet rendelkezéseit nem lehet alkalmazni.

 


 

TARGONCA- ÉS EMELŐGÉP KEZELŐI JOGOSULTSÁGOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA

 

Új tájékoztatót tett közé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya arról, hogy a 6/1980. (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet hatályon kívül helyezése utáni állapotot munkabiztonsági szempontból hogyan ítélik meg. (http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=471)

 

A tájékoztatóból az alábbi információkat érdemes kiemelni:

 

1. Munkabiztonsági szempontból nincs jelentősége annak, hogy egy emelőgéppel/targoncával közúti áruszállítást végző jármű megrakását végzik, vagy bármilyen más ágazatban végeznek rakodást, minden esetben az államilag elismert szakképesítés a szükséges és elégséges feltétel az emelőgépek/targoncák kezeléséhez.

 

2. 2015. december 31. után a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet hatálya alá tartozó esetekben (pl. közúti járművek megrakásakor) az önjáró emelőgépek kezeléséhez NKH által kiadott gépkezelői jogosítvány is szükséges az EBSZ-ben meghatározott, államilag elismert szakképesítésen túl.

 


 

MÓDOSULT A LEVEGŐ VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ KORMÁNYRENDELET

 

 

2015. október 16-án módosult a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet.

A változások érintik a helyhez kötött légszennyező pontforrások és a 166/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (E-PRTR) szerinti tevékenységek keretében működtetett diffúz légszennyező források működtetéséhez szükséges engedély kérelmek dokumentációját, ami szerint ezeket csak környezetvédelmi szakterület levegőtisztaság-védelmi részterületen szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő készítheti el. Emellett új fogalmak is bekerültek a rendeletbe, mint a helyhez kötött diffúz forrás hatásterülete, ami a helyhez kötött pontforrás hatásterületének meghatározását követi, amely fogalom, szintén megváltozott.

 


Megjelent az ISO 14001 szabvány felülvizsgálata


2015. szeptember 15-én megjelent az ISO 14001 szabvány felülvizsgált változata. A Környezetközpontú irányítási rendszerről szóló szabvány az egyik legszélesebb körben alkalmazott szabvány, amelynek felülvizsgált változata elősegíti a vállalatok környezeti hatásainak további értékelését - mint például az éghajlatváltozás - illetve a szabvány egyéb menedzsment rendszerekkel való kompatibilitását. A szabvány megjelenését dr. Anne-Marie Warris, az ISO 14001 szabványokért felelős albizottságának elnöke jelentette be, Új-Delhiben, Indiában.


Az 2004-es kiadáshoz képest az új kiadás további fejezetekkel egészült ki, például a vezetés témakörében. Az új fejezet a vezető szerepben lévők számára egyedi felelősségeket jelöl ki, ami a szervezeten belül a környezetirányítási rendszert támogatja. Bővült továbbá a szervezetekkel szembeni elvárások sora, a környezet megóvására irányuló, a vállalat környezetével összefüggő, proaktív kezdeményezések mellett való elköteleződéssel. A környezeti teljesítménynek, a rendszer folyamatos fejlesztése által való javítása helyett az átdolgozásban a folyamatos, folytatólagos fejlődésre tevődik a hangsúly. Ezek mellett a felülvizsgált szabvány kitér a termékek esetében az életciklus szemlélet alkalmazására (kötelező életciklus elemzés lefolytatása nélkül), a kiszervezett folyamatok ellenőrzésére, irányítására, befolyásolására valamint kommunikációs stratégia bevezetésére.


Az MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány még nem jelent meg, de a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a lehető legrövidebb időn belül szeretné a szabványokat magyar nyelven kiadni. Nemzetközileg, a megjelenését követően, szeptembertől megkezdődött az új szabvány szerinti tanúsítás. A következő átmeneti időszakban, a 2004-es szabvány szerint tanúsított szervezeteknek 3 évük lesz áttérni az ISO 14001:2015 szabvány alkalmazására, azaz 2018. szeptemberéig el kell végezniük a megújult szabvány szerinti tanúsíttatást.

 


ÚJ VESZÉLYES HULLADÉKOS RENDELET

 

A 2015/115. számú Magyar Közlönyben megjelent a veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet.

 
A 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet augusztus 15-én lépett hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályon kívül helyezte a korábbi veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendeletet. 


A Korm. rendelet konkretizálja a veszélyes hulladék gyűjtésével kapcsolatos szabályokat, a veszélyes hulladékok gyűjtésének helyét és módját. A hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításáról és üzemeltetésének szabályairól külön jogszabály rendelkezik (246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet).


A veszélyes hulladék hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött szállítása esetében a szállítást szállítási lapon kell dokumentálni ("Sz" illetve "Gy" lap), melyet a rendelet 1. számú mellékletének 1. pontja tartalmazza.

 
A 98/2001. Korm. rendelet szerinti "SZ" és "K" jegyek a rendelet hatálybalépését követő 9 hónapig, azaz 2016. május 15-ig használhatók még.


A veszélyes hulladék hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött szállítása esetében a szállítási laphoz egyedi sorszámtartományt kell igényelni a környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztériumtól (Földművelésügyi Minisztérium), melyet papír alapon, vagy elektronikus úton lehet benyújtani. Az igénylést bárki benyújthatja, aki legalább székhellyel és KÜJ számmal rendelkezik (azaz akár termelő, akár hulladékkezelő is lehet)

 
A rendelet meghatározza a hulladék átvétel megtagadásának lehetséges okait, s meghatározza az ilyenkor szükséges teendőket. A megtagadás okát rögzíteni kell a szállítási lapon. A hulladék átadója 8 napon belül köteles bejelenteni a hulladék átvételének megtagadását az illetékes környezetvédelmi hatóságnak. A meghiúsult hulladékszállítást követő 90 napon belül a hulladék átadójának ismételten gondoskodni kell a hulladék elszállításáról, elszállíttatásáról.


A rendelet rendelkezik a gyűjtőjárattal való szállítással kapcsolatos szabályokról. Gyűjtőjárattal átadóként és alkalmanként 2 tonna mennyiségű veszélyes hulladék szállítható el. A gyűjtőjárat igénybevétele esetén is szállítási lapon kell dokumentálni a szállítást.

 
A rendelet konkretizálja a hulladékok  minősítésére vonatkozó szabályokat. A hulladékbirtokosnak a hulladék minősítésére vonatkozó kérelmet az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez kell benyújtania, amely eljárásban szakértőként bevonásra kerül a Hulladékminősítő Bizottság. A Hulladékminősítő Bizottságot legkésőbb a hatálybalépéstől számított 6 hónapon belül létre kell hozni. 

 


KÖTELEZŐ ENERGETIKAI AUDIT A NAGYVÁLLALATOKNAK


Megjelent az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény és a hozzá tartozó végrehajtási utasítás, , melynek célja – az uniós irányelvvel összhangban  - az energiahatékonyság 20 százalékkal történő növelése 2020-ig az 1990-es szinthez képest. A szabályozás új kötelezettségeket tartalmaz a vállalatok számára az energetikai auditálással kapcsolatban.


A törvény alapján a nagyvállalatoknak négyévente kötelező energetikai auditálást végeztetniük az energetikai jellemzőik nyomonkövetése, fejlesztése céljából. Az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert üzemeltető vállalatok mentesülnek a kötelezettség alól, melyek. Ilyen esetben az érvényes tanúsítványt kell elküldeni négyévente a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére.


A nagyvállalathoz kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak, partnervállalkozásoknak nem kell külön tanúsítványt küldeniük a Hivatal részére, ha a nagyvállalat egészére vonatkozó tanúsítvány már megküldésre került. Ha a vállalkozások végsőenergia-fogyasztása nem éri el a nagyvállalat végsőenergia-fogyasztásának 5%-át, nem kell sem energetikai auditálást végeztetniük, sem tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetniük.


A nagyvállalatoknak a kötelező energetikai auditálást először 2015. december 5-éig kell elvégeztetniük. Energetikai auditálási tevékenységet természetes személy és gazdálkodó szervezet is folytathat, amennyiben az adott személy vagy az adott szervezet tagja, illetve alkalmazottja az energetikai auditorok névjegyzékben szerepel, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal állít össze. Az auditálási kötelezettség alól a nagyvállalat mentesül, ha 2012. december 4-e és 2015. december 5-e közt az energetikai auditorra vonatkozó követelményeknek megfelelő, de a névjegyzékében nem szereplő személlyel végeztetik el az energetikai auditálást.

 

Az energetikai auditnak naprakész, mért és visszakövethető adatokat kell tartalmaznia az életciklus-költségelemzésre épülve, valamint ki kell terjednie az épületek és épületcsoportok, ipari műveletek vagy létesítmények energiafogyasztási profiljainak részletes felülvizsgálatára, beleértve a szállítást is.


A Hivatal ellenőrizheti az auditokat és nyilatkozattételre kötelezheti azokat a nagyvállalatokat, amelyekről megállapítható, hogy kötelezettségük ellenére nem folytattak le energetikai auditálást.
Ha a nagyvállalat a kötelező energetikai auditálást a Hivatal felhívását követő 90 napon belül sem teljesíti, illetve a kötelező energetikai auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségét – az audit Hivatal felé történő megküldési kötelezettséget is beleértve – nem teljesíti, Hivatal az ellenőrzést követően legfeljebb tízmillió forint bírsággal sújtja.


Átmeneti intézkedésként azonban a Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot az audit teljesítésének elmaradása miatt.

 


ÚJ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

 

2015 március 5-től hatályos az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. Az új OTSZ a korábbi Országos Tűzvédelmi Szabályzattól (28/2011. (IX. 6.) BM rendelet) jelentősen eltér.

 

Jelentős változás, hogy március 5-től a veszélyességi övezeteket, helyiségeket, szabadtereket nem lehet tűzveszélyességi osztályokba sorolni, így a betartandó tűzvédelmi követelményeket sem lehet a továbbiakban a tűzveszélyességi osztályok alapján meghatározni.

 

Új létesítések és/vagy építési engedély köteles változások esetén kockázati egységeket kell meghatározni, azok kockázati osztályba sorolását el kell végezni.

 

A kockázati egységek kockázati osztályainak besorolása alapján meg kell határozni a mértékadó kockázati osztályt, amely az építmény, az önálló épületrész egészére vonatkozó besorolás, amely megegyezik a kockázati egységek kockázati osztályai közül a legszigorúbbal.

 

Meglévő létesítményekben is felül kell vizsgálni, hogy az új OTSZ által előírt oltásteljesítmény a rendelkezésre álló tűzoltó készülékkel biztosítható-e vagy esetleg további készülékek beszerzése lehet szükséges.

 

Az új OTSZ tételesen tartalmazza, hogy milyen gyakorisággal kell a különböző tűzvédelmi eszközök és műszaki megoldások üzemeltetői ellenőrzését, időszakos felülvizsgálatát, karbantartását elvégezni illetve arra jogosult személlyel elvégeztetni.

 

A fenti változásokat a gazdasági szervezetek Tűzvédelmi Szabályzataiban is át kell dolgozni.

 

Az új OTSZ kapcsán bevezetésre kerültek - többek között – a tűzvédelmi műszaki irányelvek. A már megjelent irányelvek az alábbi helyen ingyenesen letölthetőek: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_iranyelvek

 


KELL-E ÉS HA IGEN MILYEN TŰZVÉDELMI SZAKKÉPESÍTÉSSEL RENDELKEZŐ SZEMÉLYT KELL FOGLALKOZTATNI?

 

2015 március 25-én megjelent a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 9/2015. (III. 25.) BM rendelet.

 

E rendelet 7. § alapján kell a gazdálkodó szervezeteknél meghatározni, hogy kell-e és ha kell, akkor milyen időtartamban és milyen tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell foglalkoztatni.

 

Amennyiben a gazdálkodó szervezetnél a tűzvédelem ellátása szolgáltatás igénybevételével történik, a szolgáltatást végzőnek az adott szolgáltatáshoz e jogszabályban meghatározott képesítéssel kell rendelkeznie.

 

A rendelet tartalmazza, hogy ki készíthet tűzvédelmi szabályzatot egy adott gazdálkodó szervezetnél és azt is, hogy ott milyen képesítéssel lehet a tűzvédelmi oktatási tematikát összeállítani illetve az oktatást megtartani a munkavállalók részére.

 

Az a gazdálkodó szervezet, amely a rendelet hatálybalépésekor nem foglalkoztat a jogszabályban előírt tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt, akkor arról a rendelet hatálybalépését követő száznyolcvan napon belül köteles gondoskodni.

 


VÁLTOZÁSOK A KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI HATÓSÁGI SZERVEZETRENDESZERBEN

 

2015. március 31-vel beolvadással megszűntek a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek. A felügyelőségek általános jogutóda a fővárosi és megyei kormányhivatalok.


2015. április 1. hatállyal a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet szerint környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként és szakhatóságként a fővárosi és megyei kormányhivatalok Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya jár el.


A Korm. rendelet értelmében néhány kormányhivatal esetében változott azok illetékességi területe.


A felügyelőségek korábbi számlaszámai megszűntek, az igazgatási szolgáltatási díjakat a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 14/2015. (III. 31.) FM rendelet 7. melléklete szerinti számlaszámokra kell megfizetni.

 


VÁLTOZÁSOK A KÖRNYEZETVÉDELMI ADATSZOLGÁLTATÁSBAN

 

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) fejlesztése következtében módosult a környezetvédelmi adatszolgáltatás módja és informatikai háttere.

 

A környezetvédelmi adatszolgáltatás 2015. január 1-jétől kizárólag elektronikus úton az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban kitöltött elektronikus űrlapokon történik. A kitöltött űrlapok kizárólag Ügyfélkapun keresztül küldhetőek be a hatósághoz.

 

Az adatszolgáltatáshoz szükséges ÁNYK keretprogram a NAV honlapján érhető el. (http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok) (Az ÁNYK program telepítése előtt a Java programot is telepíteni kell, amennyiben korábban ez nem történt meg.)

 

Az ÁNYK keretprogramhoz használandó elektronikus űrlapok az OKIR honlapján érhetőek el. (http://web.okir.hu/hu/urlapok)

 

A környezetvédelmi adatszolgáltatások benyújtásának előfeltétele a beküldésre való jogosultság igazolása. A jogosultság kizárólag a KAR MEGH adatlap beküldésével szerezhető meg. Az adatlap beküldése alól azok sem mentesülnek, akik már rendelkeznek más típusú (pl.: adózási ügyekre vonatkozó) meghatalmazással.

 

Továbbá egy fontos módosítás, hogy az adatszolgáltatásokra vonatkozó határidő nem az űrlapok benyújtására, hanem azok befogadására vonatkozik. Amennyiben a rendszerbe beküldött adatlap az automatikus ellenőrzési rendszer jelzése szerint tartalmilag feldolgozható, az adatszolgáltatás státusza befogadottá módosul. Az egyes adatlapok státusza a rendszerben nyomon követhető.

 

Az OKIR használatához a segédanyag az alábbi linken tölthető le: Segédanyag környezetvédelmi adatszolgáltatásokhoz

 


VÁLTOZÁS A HŰTŐKÖZEGEKKEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOZÁSBAN

 

Az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló 842/2006/EK rendeletet az Európai Parlament és a Tanács 2014. április 16.-án kiadott 517/2014/EU rendelete, hatályon kívül helyezte, így 2015. január 1-jétől ez, a fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló rendelet alkalmazandó.

 

A rendelet legfontosabb változásainak egyike a CO2 egyenérték (a súly és a GWP szorzata) szolgál a hűtőközeg jellemzéséhez, mind a bejelentési kötelezettség, mind a szivárgásvizsgálat szükségességének alapjául. Ennek kiszámítására a rendelet I.,II., IV. melléklete szerinti GWP értéket kell alkalmazni, illetve a számításhoz használható a hlhmonitoring.hu honlapján megtalálható CO2 egyenérték kalkulátor, amely a rendelet alapján kiszabott bejelentési kötelezettséget is feltűnteti, a különböző hűtőközegek súlya alapján. A szivárgásvizsgálat határa szintén a CO2 egyenérték szerint került meghatározásra, a korábbi súly helyett. Emellett szabályozásra került az 500 t CO2 egyenérték feletti hűtőközegek automata szivárgásérzékelővel való kötelező felszerelése, illetve az egyes berendezések szivárgásvizsgálati idejének azonos esetben kétszeresére növekszik, illetve 3 kg alatt 2016. december 31-ig nem kötelező a szivárgásvizsgálat. A rendelet szerint szivárgásvizsgálat köteles berendezéseket továbbra is nyilvántartásba kell venni (ez 2017. január 1-jétől a 3 kg alatti hűtőközegekre is kiterjed), azonban a szabályozás kiterjed azon hűtőkamionok és hűtőpótkocsik hűtőköreire is, amelyek elérik a szivárgásvizsgálati határértékeket.

 

Továbbá kvótarendszer kerül bevezetésre a fluorozott szénhidrogének forgalomba hozataláról, amelyre 2015. január 1-jéig, elektronikus nyilvántartás kerül kidolgozásra, ahová az egyes vállalkozásoknak bejegyeztetési kötelezettsége van. A kiszabott kvóták átruházhatóak, elsősorban olyan cégek fogják kapni, akik ezen a területen tevékenykednek. A kvóta mértéke a cégek 2009-2012 között nyújtott forgalmai alapján, valamint 11%-uk új igények apalján kerül majd kiosztásra. 2015. március 31-ig és ezt követően éves jelentés benyújtása szükséges többek között azoknak a vállalkozásoknak is, akik előző naptári évben 1000 t CO2 egyenértéknél nagyobb mennyiségű fluortartalmú üvegházhatást okozó gázokat használtak fel alapanyagként. A tagállamoknak, legkésőbb 2017 január 1-jéig kell szankciót kidolgozniuk a rendelet szabályaira.

 


ÚJ ELEKTROMOS-, ELEKTRONIKUS HULLADÉK RENDELET

 

Augusztus 9-től megváltozott az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozó szabályozás, mivel a 197/2014. (VIII. 1.) Kormányrendelet hatályon kívül helyezte a korábbi 443/2012. (XII. 29.) Kormányrendeletet. A hatályos jogszabály értelmében több változás is bekövetkezett a az elektromos és elektronikai hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozóan.

 

A normál- valamint halogénizzók kikerültek a rendelet tárgya alól, valamint ennek megfogalmazási is változott, elektromos-berendezés helyett elektronikus berendezések esnek a rendelet hatálya alá, amely immár nem terjed ki az olyan elektromos, elektronikus berendezésre, amely egy más jellegű, a rendelet hatálya alá nem tartozó berendezés Polgári Törvénykönyv szerinti alkotórészeként lett tervezve és beszerelve, és csak annak részeként tölt be funkciót. A gyártó kötelezettségeit tekintve változás következett be a visszavétel, hasznosítás, tájékoztatás valamint gyűjtési és kezelési kötelezettségének átruházása tekintetében is. Emellett az új szabályozás bővebben meghatározza a vagyoni biztosíték tapusait. Megváltoztak esetenként részletesebbek a gyártó nyilvántartásba vételére szolgáló és adatszolgáltatási kötelezettségeihez tartozó adatlapok, illetve tonna és darabszám helyett csak kilogrammban kell megadni az egyes berendezések mennyiségét. Ezen nyilvántartásokat továbbra is meg kell őrizni, de a korábbi 5 év helyett már a számviteli törvényhez kötött ideig, ami így 8 évre módosult. Kibővültek az újrahsználatra vonatkozó szabályok, illetve a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezésre vonatkozó minimális gyűjtési arány mértéke minden elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriát (kivéve az orvostechnikai eszközöket) tekintve nőtt.

 

A rendelet ezen kívül további határidőket fogalamaz meg a gyártók számára, az elkülönítetten gyűjtött elektromos, elektronikus berendezés háztartásban képződő hulladékának tekintetében, a gyűjtési arány növekedésének biztosítását illetően valamint az összegyűjtött, hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezések össztömegéről.

 


Felhívjuk tisztelt Látogatóink figyelmét

 

,hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hatályba lépésekor (2013. január 1.) a begyűjtési és tárolási engedéllyel rendelkező vállalkozások számára a jogszabály 2 éves átmeneti időszakot biztosított arra, hogy tevékenységükhöz szükséges engedélyüket a hatályos jogszabályok alapján beszerezzék.

 

A törvény által biztosított határidő 2015. január 1-én lejár, ezzel együtt a hulladékok begyűjtésével és tárolásával kapcsolatos hulladékgazdálkodási engedélyek is érvényességüket veszítik.

 

Annak érdekében, hogy tevékenységüket 2015. január 1. után is zavartalanul tudják folytatni, javasoljuk, hogy a hulladékról szóló CLXXXV törvény és a hulladékgazdálkodási tevékenységek nyilvántartásba vételéről, valamint hatósági engedélyezéséről szóló 439/2012. (XII.29.) Korm. rendelet rendelkezései alapján összeállított engedélykérelmeket az illetékes környezetvédelmi hatóság részére legkésőbb 2014 augusztusáig nyújtsák be.

 

Amennyiben a szakmai támogatásunkra igényt tart az új engedélykérelem elkészítésénél, úgy az alábbi info@dandeliongroup.hu vagy 1/354-1540 számon keresse cégünket bizalommal.

 


KONFERENCIA

 

A DANDELION Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. egész napos intenzív, konzultációval egybekötött konferenciát hirdet

 

„Fémtörvény, hulladéktörvény, állati eredetű melléktermékek szabályozásának együttes értelmezése – szakértő előadókkal”

 

címmel. A rendezvényre felkért előadók hiteles, jogszabályalkotásban jártas, gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakértők.

 

Időpont: 2014. május 8. (csütörtök) 9:00-15:00 (érkezés 8:30-tól)
Helyszín: Budapest, MEZZO Restaurant (H-1122 Budapest, Maros u. 28.)

 

Program:

 • 8:30-9:00 Érkezés
 • 9:00-9:15 Köszöntő, az előadók bemutatása, a konferencia programjának ismertetése
 • 9:15-10:30 Hulladéktörvény – hatósági értelmezés
 • 10:30-10:45 Kávészünet
 • 10:45-12:00 Fémtörvény – hatósági értelmezés
 • 12:00-13:00 Ebédszünet
 • 13:00-14:30 Állati eredetű melléktermékek – jogalkotói és hatósági ellenőrző szemmel

 

Részvételi díj: 25 000 Ft+ÁFA, amely tartalmazza a kávészünet és az ebéd, valamint az információs anyagok költségét is

 

A konferencián való részvétel a részvételi díj megfizetésével és a jelentkezési lap kitöltésével és 2014. április 30.-ig történő visszaküldésével lehetséges.

 

A jelentkezési lapot az alábbi elérhetőségeken kérheti:

 

E-mail cím: info@dandeliongroup.hu
Fax: 06/1/354-1541

 

Várjuk az előadó szakértők felé intézett általános, jogszabály értelmezéssel kapcsolatos kérdéseket az info@dandeliongroup.hu e-mail címre, 2014. április 30.-ig. A specifikus kérdések feltevésére a helyszínen, a konzultáció során lesz lehetőség.

 

További információkért kérjük, keresse a Dandelion Kft-t 06/1/354-1540 számon.

 


KONFERENCIA
„Hulladéktörvény és végrehajtási rendeletek - 2013”


Amint arról már Ön is értesülhetett, a Hulladéktörvényhez kapcsolódóan jelenleg 15 végrehajtási rendelet lépett hatályba, melyek több területen komoly, új változásokat hoztak. A jogalkotási folyamat azonban még nem zárult le, ugyanis további 27 kormányrendelet és 17 miniszteri rendelet kidolgozása és érvénybe lépése a márciusi-áprilisi ülésszakot követően várható.

Az újonnan elfogadott jogszabályok áttekintésében, értelmezésében szeretnénk ismételten az Önök segítségére lenni, ezért a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás területén a Dandelion Kft.

„Hulladéktörvény és végrehajtási rendeletek - 2013”

címmel egész napos konferenciát szervez. Az intenzív, konzultációval egybekötött konferenciát hiteles előadók, jogszabályalkotásban jártas, gyakorlati ismeretekkel rendelkező kollégák tartják, olyan szakértői gárda, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek fenti témakörökben.

 

További, részletes információk hamarosan megtekinthetőek honlapunkon.

 

Tisztelettel:


Nagy Gréta                                         
DANDELION Kft.